Aktiiviliikkujan täydellinen lihashuolto

Lihashuolto mielletään usein vain harjoittelun jälkeen tehtäväksi pikaiseksi venyttelyksi. Kuitenkin, perusteellinen ja jatkuva lihashuolto edesauttaa urheilijaa tulosten parantumisessa enemmän kuin pelkkä treeni yksistään. Lihashuoltoon kuuluvat palauttava kevyt liikunta, tehokkaat ja oikein tehdyt venyttelyt sekä riittävä ja hyvä lihasten hieronta. Read More

Palautuminen treenistä tehdään palauttavan kevyen liikunnan ja levon avulla

Tehokkain apu palautumiseksi rankasta treenistä on kevyt liikunta, joka poistaa lihaksista kuona-ainetta. Palauttaviksi harjoitteiksi käyvät esim. kevyt hölkkä, uinti tai sauvakävely.

Tärkeä osa palautumista on myös täydellinen lihaksiston ja hermoston lepo. Säännöllisten lepopäivien aikana tapahtuu kunnon parantuminen.

Venytykset ja hyvä liikkuvuus ovat urheilijoille elinehto

Lihaksistoa kannattaa herätellä jo heti aamulla kevyellä ”herättävällä” venyttelyharjoituksella.

Ennen varsinaista liikuntatreeniä suoritettava alkuvenyttely ei saa olla liian voimakas eikä liian pitkäkestoinen. Lyhyet 15 - 20 sekunnin venytykset riittävät.

Paras aika tehokkaammalle venyttelylle on 3-4 tuntia harjoituksen jälkeen. Silloin lihas on lyhyimmillään ja kun se silloin venytetään pitkäksi, niin palautuminen ja elastisuus hyötyvät eniten.  Kovaa ei siis kannata enää treenata myöhään illalla, jotta elimistö ehtii rauhoittua ennen nukkumaan menoa.

Lihaksiston mekaaninen käsittely eli hieronta

Pahasti krampannut lihas ei rentoudu venyttelemälläkään. Paras keino on tällaisen lihaksen mekaaninen käsittely tehokkaalla hieronnalla.

Hieronta edesauttaa aineenvaihduntaa, ja ”tukossa” olevat lihakset hyötyvät tehostuneesta verenkierrosta. Kudokset saavat paremmin tarvitsemaansa happea ja ravintoaineita, sekä pääsevät eroon kuona-aineista.

Lihaksen pitkittäminen ja ennen kaikkea poikittainen venytys on tehokas pidentämään lihaksen pituutta. Myös kalvo-osia, joita on vaikea venyttää, voidaan helpommin käsitellä hierontamenetelmiin.

Moni saa hieronnassa myös helpotusta vanhojen lihaksiston arpikudoksiin ja kiinnikkeisiin. Hyvä hieroja osaa oikealla tavalla pehmentää ja lopulta kokonaan poistaa näitä ikäviä kovettumia lihaksissa.

Hieronnalla helpotetaan luonnollisesti myös kipua liikunnan rääkkäämässä lihaksessa.