Akupainanta tehokkain kivun lievityksessä

Akupainanta on kiinalainen akupunktioon perustuva hoitomuoto, jossa hoitaja painaa ja hieroo sormillaan perinteisiä akupunktuuripisteitä. Sitä käytetään erityisesti kivunlievitykseen.

Akupunktiosta akupainanta eroaa siinä ettei akupainannassa käytetä lainkaan neuloja. Samoja akupunktiopisteitä painellaan rauhallisesti, tavoitteena tiettyjen elintoimintojen parantaminen sekä saada energia virtaamaan normaalilla tavalla kehon meridiaaniessa. Akupainantaan yhdistetään myös rentouttavaa hierontaa. Akupainannan tulokset pitäisivät näkyä ja tuntua viimeistään kolmen käsittelykerran jälkeen. Sen parantavalle vaikutukselle ei ole yksiselitteistä selitystä, muttta siitä on ollut suurta apua niska-hartiaseudun vaikeiden kipu- ja jännitystilojen ja siitä aiheutuvan päänsäryn hoidossa.

Taiwanilaisessa tutkimuksessa vertailtiin akupainantaa ja fysikaalista hoitoa selän alueen pitkäaikaisen kivun hoidossa.

146 potilasta, joiden kivun kesto vaihteli kuukaudesta kymmeneen vuoteen, satunnaistettiin saamaan akupainantaa tai fysikaalista hoitoa. Jälkimmäiseen kuului fysioterapeutin harkinnan mukaan lämpöhoitoa, sähköstimulaatiota, liikuntaa ja manuaalista vetoa. Akupainanta annettiin perinteisen kiinalaisen meridiaaniajattelun mukaisesti. Molempia hoitoja annettiin kuusi kertaa neljän viikon aikana.

Visuaalisella ja sanallisella kipuasteikolla mitattu selkäkipu oli hoidon jälkeen akupainantaryhmässä merkitsevästi vähäisempää, ja ero säilyi kuuden kuukauden seurannassakin.

(Lähde: Prev Med 2004; painossa, verkkoversio www.sciencedirect.com 7.6.2004)