Kun jännitysniska eli tension neck vaivaa

Jännitysniskan oireet

Jännitysniskalla tarkoitetaan niskan ja hartioiden jatkuvaa jännitystilaa, joka syntyy lihasten työskennellessä pitkään staattisesti jännittyneinä. Jännitysniska voi esiintyä työperäisenä esim. näyttöpäätetyöskentelyn johdosta tai henkilöillä, joilla on meneillään stressaava elämäntilanne.

Jännistysniskassa lihasten aineenvaihdunta on häiriintynyt aiheuttaen kipuja, jotka siten pahentavat puolestaan lihasjännitystä. Oireina ovat niska- hartiaseudun jomottelu sekä jäykkyyden ja heikkouden tunne. Särkyä on niskassa tukan rajassa, hartioissa ja lapojen seudulla. Myös huimausta ja päänsärkyä saattaa esiintyä. Joskus sormissa tuntuu puutuneisuutta. Vaivoille on tyypillistä, että niitä ei useinkaan esiinny aamulla tai levon jälkeen, mutta työpäivän aikana tai lopussa oireet pahenevat.

Jännitysniskan hoito

Työssä pitäisi tehdä ergonomisia parannuksia, kuten työasennon ja työpöydän korkeuden korjaamisella siten, että hartiat olisivat mahdollisimman rentoina työskennellessä ja istuma-asento selälle ja hartioille suotuisa. Myös heikko valaistus ja meluinen työympäristö lisäävät hartiajännitystä. Mikäli työolosuhteita, työn tauotusta ja työn sisällön laajennusta ei voida muuttaa, ei pysyvää paranemista ole odotettavissa.

Lääkityksenä käytetään myös kipu- ja lihasrelaksantteja (lihasjännitystä laukaisevaa) sekä hieronta- ja fysioterapiahoitojaksoja. Lisäksi sähkökipuhoidot ja infrapuna auttavat lihasjännityksen laukaisemisessa. Fysioterapeutti ohjaa myös hartioita rentouttavan voimisteluohjelman.

Mitä voin itse tehdä niskani hyväksi?

Tee istuessasi ainakin kerran tunnissa taukoliikkeitä. Voit tehdä useamman harjoituksen kerralla tai yhden harjoituksen useita kertoja. Vaihtele istuma-asentoasi noin 20 minuutin välein. Muista seistä, istua ja liikkua vuorotellen. Niska-alueen voimistelu ja venyttely parantaa verenkiertoa, rentouttaa ja vahvistaa. Lisäksi lihasten ja nivelten liikkuvuus paranee.

Lepo on tärkeää, joten nuku riittävästi. Nuku kyljelläsi tai selälläsi, ei vatsallaan, sillä silloin niska on kiertynyt ääriasentoon. Älä nuku kädet pään alla, sillä silloin käsien verenkierto häiriintyy.

Niskasairaus on rappeumasairaus, jossa aineenvaihdunta on hidastunut. Tärkeää on saavuttaa kivennäisaineiden tasapaino. Huomiota on kiinnitettävä erityisesti magnesiumin, kaliumin, kalsiumin ja natriumin saantiin. Huolehdi hivenaineiden kuten sinkin, kuparin, mangaanin ja seleenin saannista, ettei lihasten kouristustilat yllätä. Huolehdi myös B- ja C- vitamiinien saannista sekä sekä juo riittävästi vettä.

Liika stressi lisää lihasten jännitystä ja palautumisen hidastumista, sydämen syke nousee, hengitys kiihtyy ja hikoilu lisääntyy. Pyri muuttamaan niitä olosuhteita ja tilanteita, jotka aiheuttavat stressiä. Kehitä kehon hallintaasi ja rentoutustapojasi. Opettelee jokin rentoutusmenetelmä.

Kotihoitovinkkejä jännitysniskalle

Kylmähoito

  • Kylmä soveltuu yleensä äkillisesti alkaneeseen kipuun ja kallonpohja- ja olkapäälihasten hoitoon.
  • Vähentää turvotusta, kipua, lihaskouristusta ja hermon johtonopeutta
  • Kylmää voi antaa: kylmä-pakkauksella, jääpalalla, kylmä-kääreellä ja pakastepussilla, kylmällä vedellä tai kylmävoiteilla.

Lämpöhoito

  • Lämpö soveltuu kroonisiin kipuihin ja erityisesti lapaluiden välisten lihasten rentouttamiseen
  • Vilkastuttaa lihasten aineen-vaihduntaa, lisää verenkiertoa ja vähentää kipua.
  • Lämpöhoitoina voi antaa lämpöpakkauksia, lämpötyynyjä, kylpyjä, suihku ja sauna.