Kuntoilijoiden alaselkäkivut

Alaselkä voi olla monelle kuntoilijalle kipujen ja ongelmien alkulähde.
Alaselkäkipujen taustalla voi olla hyvin erilaisia syitä:

Ahkerakaan vatsa- ja selkälihasten vahvistaminen ei välttämättä auta, jos lihakset ovat kireät. Voimaa voi olla tarpeeksi, mutta esimerkiksi jos lonkan koukistajalihas on niin kireä, että se estää lonkan normaalia liikettä, alaselkä kuormittuu ja kipeytyy. Tällöin selän hieronta tuo kipuun helpotusta, mutta se ei poista itse kivun syytä. Jos kuntoilu jatkuu entiseen tapaan, oireet palaavat nopeasti.

Read MoreSelän nestepitoiset välilevyt vaimentavat iskuja ja mahdollistavat selkärangan taipumisen. Välilevyn madaltuminen ja rappeutuminen lisää selkäkipujen riskiä 40 - 50 -vuotiailla ihmisillä selän rakenteiden löystyessä. Varomaton nostoliike selkä pyöreänä tai kiertyneenä voi vaurioittaa välilevyä. Myös huolimaton harjoittelu voi vähitellen vahingoittaa sitä. Välilevyn pullistuma aiheuttaa alaraajaan säteilevää voimakasta kipua ja puutumista. Välilevyn kudosmassa painaa ja ärsyttää hermoa, jolloin kipu säteilee alarajaan. Iskiaskipu syntyy hermojuuren ärtyessä mekaanisesta puristuksesta.

Selän ristiluun ja lantion suoliluun välissä olevan SI-nivelen toimintahäiriötä esiintyy tyypillisimmillään raskaana oleville naisille. Juoksua harrastaville naisille raskauden aikainen SI-nivelen ärsyyntyminen voi aiheuttaa selkäkipua raskauden jälkeenkin. Juoksulenkillä SI-nivel voi ärtyä uudelleen, jos jalka osuu kuoppaan ja nivel tärähtää voimakkaasti.

Useimmat alaselkäkivut johtuvat lantion huonosta hallinnasta. Jos jossakin lihasryhmässä on kireyksiä tai heikkouksia toiseen lihasryhmään verrattuna, vääntyy lantio vinoon.

Selkälihasten ylirasittumisesta johtuva ärsytyskipu on yleisin selkävaivojen aiheuttaja. Yksipuolisen harjoittelun lisäksi istuminen ja staattinen jännitys kuormittavat selkää huomattavasti. Ylirasittunut selkä on jäykkä ja kestää huonosti rasitusta. Kun rangan ympärillä olevat lihakset ovat väsyneet, staattinen kuormitus liikunnan aikana lisääntyy. Myös nivelsiteet kuormittuvat, mikä aiheuttaa ärsytystä ja kipua. Väsynyt selkä kaipaa oikeanlaista liikettä. Juoksussa välilevyihin kohdistuu joka askeleella iskuja, mutta esim. kävely, hiihto ja soutu parantavat tehokkaasti välilevyn aineenvaihduntaa.

Alaselkäkipuja hoidetaan ensin poistamalla kipu lääkkeillä ja palauttavalla hieronnalla. Sen jälkeen, vaivasta riippuen, aloitetaan oikeanlainen kuntoilu joka niveliä rasittamatta vahvistaa selkärankaa ympäröiviä lihaksia. Myös riittävän levon tehoa paranemisessa ei voi riittävästi korostaa. Väsyneet lihakset eivät palaudu rasituksesta.