Mikä avuksi jumiutuneeseen niskaan?

Niska-hartiakipu, pääkipu ja selkäkipu ovat vaivoja, jotka piinaavat meistä monia. Pienillä toimenpiteillä ja parannuksilla vaivoista on mahdollista päästä eroon.

Istumatyötä tekevät, kuten päätteen ääressä työskentelevät ja autolla ajavat, kärsivät usein selkä ja niskakivuista. Työasennolla on merkittävä vaikutus. Kipuja voi välttää varmistamalla, että työtuoli on juuri oikealla korkeudella ja että selkänoja tukee selkää oikeasta kohtaa. Työskennellessä hartiat tulisi muistaa pitää alhaalla. Rentous onkin avainsana niskojen hyvinvoinnista puhuttaessa.

Seisomatyötä tekevät, esimerkiksi sairaanhoitajat, taas kärsivät usein selkäkivuista. Erilaiset nostamiset ja koukistamiset rasittavat selkää ja sitä kautta niskanseutua. Seisomatyötä tekevän olisikin hyvä muistaa aina välillä istua hetkeksi alas ja venytellä.

Kipujen yleisimmät syyt

Niskavaivat ovat varsin yleisiä etenkin toimistotyöntekijöillä. Mitä kiireisempää ja stressaavampaa työnkuva on, sitä enemmän vaivoja ilmenee. Pitkät päivät ja yksipuoliset työasennot aiheuttavat usein niska-hartiaseudun alueella väsymistä, jännittyneisyyttä sekä ryhtivirheitä. Nämä puolestaan johtavat ennen pitkään pään, niska-hartiaseudun ja alaselän särkyyn.

Virheellinen työasento ärsyttää kaularangan niveliä, josta seuraa heijastavaa särkyä tai tuntohäiriöitä. Esimerkiksi käsivarsissa saattaa ajoittain olla tunnottomuutta.

Tapaturmaisesti voi myös retkauttaa niskansa, eli äkkinäisesti taivuttaa niskoja edestä taaksepäin. Näin talvella moni liukastuu kävellessään. yleisimmin retkahduksia tapahtuu liikenteessä auton tai moottoripyörän kyydissä.

Hoitokeinot ovat monet

Kipeät pingottuneet niskat voivat aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja jopa huimausta. Jos ei halua syödä särkylääkkeitä, voi kipeytyneelle alueelle levittää kylmägeeliä, jota saa apteekeista ilman reseptiä. Lämpötyynyllä on myös rentouttava vaikutus jännittyneeseen niskaan. Hyvä vinkki on myös liikkua tarpeeksi ja muistaa venytellä.

Klassisen hieronnan tarkoituksena on helpottaa lihaskipuja, päänsärkyjä, rasitusvammoja ja väsymystä. Säännöllisen hieronnan sanotaan parantavan työtehoa sekä vähentävän kipuja ja jäykkyyksiä.

Aromaterapiahieronnassa perusöljyihin lisätyt eteeriset eli haihtuvat öljyt imeytetään ihoon erityisten hierontaliikkeiden avulla. Akupunktio/akupainanta taas on hoitomuoto, jossa säädellään kehon toimintoja stimuloimalla akupunktiopisteitä neuloilla/sormin painelemalla. Hoitokertojen määrään vaikuttaa, onko vaiva akuutti vai krooninen sekä se, minkälainen on asiakkaan yleiskunto ja minkä ikäinen hän on. Hoitomuoto sopii erinomaisesti niskakivuista kärsiville.