Purentavirheet monen kivun alkuperänä

Päätä särkee, niska ja hartiat ovat jumissa. Miksi?

Purentavirheet voivat aiheuttaa monenlaisia kipuja lihaksistoon. Pahimmillaan vääränlainen purenta aiheuttaa jopa ääni-, kuulo- ja näköhäiriöitä. Nykyajan ihmisistä puolella voi olla jonkinasteisia purentaongelmia. Purennan toimintahäiriössä leukaa on työnnettävä luonnottomaan asentoon, jotta hampaat kohtaavat toisensa. Purentahäiriöistä kärsivät tyypillisimmillään 20 - 50 vuotiaat työikäiset, joilta tämä häiriö yllättävän usein jää huomiotta, kunnes kaikki paikat ovat jumissa ja kipu käy sietämättömäksi elinkumppaniksi.

Purentatoimintahäiriöiden oireita hoidetaan ensisijaisesti purentakiskolla, jonka avulla kiristyneet leukapielet saavat vihdoin tuettuna levätä yön läpi. Kisko estää myös hampaiden kulumisen ja ohjaa leuan oikeaan asentoon.

Pelkällä purennanhoidolla ei aina kuitenkaan päästä kivuista kokonaan eroon. Purentakiskon hankinnan jälkeenkin voi olla tarpeen hoidattaa purentalihaksistoa sekä vahvistavilla ja venyttävillä liikeharjoitteilla että hieronnalla.

Vinkki! Ohessa purentalihasten tehovenytys, joka vähentää lihasten kireyttä ja siitä johtuvia särkyjä:

Aseta sopivan kokoinen kappale ylä- ja alahampaiden väliin, esimerkiksi viinipullon korkki tai kertakäyttömukin pohjapuoli. Venytys ei saa aiheuttaa kipua, mutta sen pitää selvästi tuntua. Rentoudu. Pidä venytystä 20-30 sekuntia ja toista nelisen kertaa.

Purentalihasten hieronnan vaikutukset:

  • Elvyttää alueen lihasten toimintaa vapauttamalla kallonpohjan ja
    leukojen alueella hermoratojen pinnetilaa ja sitä kautta poistaa
    kiputiloja sekä parantaa lihasten omaa fysiologiaa.
  • Tasapainottaa alaleuan asentoa.
  • Ylläpitää lihasten venyvyyttä ja nivelen liikelaajuutta.